Frużeliny - zdrowe zamienniki dżemów
Frużelina stanowi zdrowszą alternatywę dla dżemów i konfitur. Jest wykorzystywana przede wszystkim do deserów oraz wypieków. Takie owoce w żelatynie nie mają dodanych cukrów ani konserwantów.
Frużelina - co to jest?
Frużeliny to, najprościej mówiąc, owoce w żelatynie. Konsystencją przypominają trochę bardziej gęsty kisiel. Często nazywa się je dżemy dietetyczne, ponieważ przeważnie zawierają mniej kalorii niż przeciętne powidła, jednak mimo to frużeliny są bardzo słodkie i smaczne.
Jaką frużelinę wybrać?
Spośród wielu dostępnych opcji znalezienie tych najlepszych może okazać się trudne, jednak należy pamiętać o kilku kluczowych rzeczach. Najważniejszym elementem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze, jest skład frużeliny. Powinien on być prosty. Dobry jakościowo produkt nie może zawierać tłuszczu ani dużej ilości cukrów, szczególnie w formie asparganu. Kolejnym istotnym aspektem zakupu frużeliny jest zawartość procentowa owoców, im więcej, tym lepiej. Jednak powinien on wynosić minimum 80%. Mamy wtedy pewność, że to owoce stanowią większość dżemu dietetycznego. Frużeliny na rynku są dostępne w wielu smakach, ich wybór jest całkowicie indywidualną kwestią i na pewno nie wpływa na jakość produktu.
Jak jeść frużelinę? Jak ją używać?
Frużelina w zastosowaniu sprawdzi się tak samo jak dżem. Można ją używać do wszelkiego rodzaju deserów. Idealnie pasuje do naleśników, gofrów, jogurtu oraz ryżu. Co więcej, będzie stanowić dobry dodatek do wypieków, ponieważ wysoka temperatura w ogóle nie wpływa na jej konsystencję.
Szeroki wybór frużelin w Vitashop
W Vitashop można znaleźć wiele dostępnych smaków frużelin. Te dietetyczne dżemy są w niemal każdej wariacji owocowej. Od klasycznych truskawkowych, wiśniowych, jabłkowych wariantów, aż po oryginalne i niespotykane smaki. Frużeliny mogą być zarówno słodkie, jak i kwaśne.
Zdrowy zamiennik dżemu
Frużeliny nie bez powodu nazywane są dżemami dietetycznymi. Dobre jakościowo produkty nie zawierają cukrów ukrytych. Użycie żelatyny umożliwia całkowite wykluczenie z procesu produkcji sztucznych barwników, ulepszaczy i konserwantów. To właśnie to czyni frużeliny fit i mało kaloryczne, dlatego przyciągają one uwagę konsumentów.