0 koszyk

Kwasy Omega 3

Omega 3

Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do wielonienasyconych tłuszczów, które są niezbędne na co dzień do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omega-3 można podzielić na trzy grupy: 

  • kwas linolenowy (ALA), 
  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)

Wszystkie odgrywają kluczową funkcję we wspomaganiu pracy układu nerwowego i serca, a także wzmacniają kości i poprawiają odporność organizmu. Warto więc zadbać o ich zalecane spożycie wraz z dietą oraz z odpowiednio dobraną suplementacją.

Kwasy omega-3 - co to jest?

Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczamy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w grupie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Związki te zawierają w swojej cząsteczce chemicznej więcej niż jedno wiązanie podwójne, co wpływa na ich nazewnictwo. W omega-3 pierwsze wiązanie podwójne zlokalizowane jest przy trzecim atomie węgla, licząc od metylowego końca łańcucha. To właśnie dlatego popularne stało się nazewnictwo kwasy omega-3 oznaczane też w skrócie jako n-3. Podobną zasadą kierowano się w przypadku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 można podzielić na 3 grupy:

  • kwas α-linolenowy (ALA),
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA).

Kwas α-linolenowy (ALA) przekształcany jest przez organizm do innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Może z niego powstać EPA, który następnie jest przekształcany w DHA. Stanowi więc podstawę najważniejszych kwasów omega. Według International Society fot the Study of Acids and Lipids (ISSFAL) dzienne spożycie kwasu alfa-linolenowego powinno wynosić około 2,22 g u osób przyjmujących dziennie 2000 kcal.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) bierze udział w budowie błon komórkowych organizmu. Wielonienasycone kwasy omega-3 z tej grupy są szczególnie istotne dla układu nerwowego, zwłaszcza dla neuronów kory mózgowej. Badania nad tym składnikiem pokazują, że DHA jest ważnym stymulantem dla wzrostu komórek nerwowych. Dzięki temu możliwe jest tworzenie rozbudowanej sieci neuronalnej o wielu rozgałęzieniach oraz długich wypustkach. Co więcej, DHA jest niezbędnym elementem budulcowym komórek siatkówki oka - czopków i pręcików. Ze związku tego syntetyzowane są także cząsteczki wykazujące działanie przeciwzapalne i cytoprotekcyjne.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) jest szczególnie istotny dla układu sercowo-naczyniowego. Z kwasu EPA powstają związki biorące udział w rozluźnianiu mięśni gładkich naczyń krwionośnych, które zapobiegają również odkładaniu się płytki miażdżycowej. Według ISSFAL dzienne spożycie kwasów tłuszczowych EPA i DHA powinno wynosić 0,65 g dla zdrowych osób stosujących dietę 2000 kcal.

Właściwości Omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje ich działanie kardioprotekcyjne. Liczne badania naukowe wykazują zależność pomiędzy zwiększonym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a mniejszą zachorowalnością na choroby serca i układu krążenia. Są więc one ważnym czynnikiem profilaktycznym chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, kwasy omega-3 posiadają również właściwości hipotensyjne. W praktyce oznacza to, że pozwalają one zmniejszać napięcie ścian naczyń krwionośnych, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. To ważna wiadomość dla osób borykających się z nadciśnieniem.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują także działanie przeciwzakrzepowe. Jest to możliwe dzięki hamowaniu syntezy czynników prozakrzepowych w organizmie. Z kolei kwasy EPA i DHA mają zdolność do zmniejszania stężenia trójglicerydów w osoczu. Kwasy omega-3 przyczyniają się również do zwiększenia stężenia dobrego cholesterolu HDL w organizmie.

Dodatkowo wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają również inne właściwości:

  • działanie przeciwnowotworowe - kwasy omega-3 pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, okrężnicy oraz prostaty. Ich działanie polega na aktywacji genów odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu immunologicznego oraz blokowaniu rozwoju guzów nowotworowych.
  • wspieranie pracy mózgu - kwasy omega-3 wspierają naturalne procesy myślenia, rozumienia oraz zapamiętywania. Niektóre badania wskazują, że przyjmowanie kwasów omega-3 w odpowiednich ilościach zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
  • wzmocnienie kości i stawów - prawidłowa dieta i suplementacja kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko chorób zapalnych stawów oraz łagodzi objawy zmian reumatoidalnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają też wchłanianie wapnia, co ma kluczowe znaczenie dla budowy i kondycji kości.
  • wzmocnienie odporności i łagodzenie objawów alergii - kwasy omega-3 stymulują system odpornościowy do sprawnego funkcjonowania.
  • pozytywny wpływ na kondycję skóry - przyjmowanie kwasów omega-3 pomaga łagodzić dolegliwości takie jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.

Suplementacja kwasów Omega-3

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest odpowiednio zbilansowana dieta bogata w tłuste ryby morskie, oleje roślinne, siemię lniane oraz orzechy włoskie. Na szczególną uwagę zasługują takie oleje roślinne jak olej lniany, rzepakowy, olej z pestek winogron oraz olej sojowy. Odpowiednią ilość kwasów omega-3 DHA i EPA można dostarczyć poprzez włączenie do codziennego jadłospisu alg morskich oraz ryb, takich jak łosoś, makrela, sardynki oraz śledzie. Na szczególną uwagę zasługują ryby dziko żyjące, które są bardziej wartościowe w porównaniu z hodowlanymi.

Niedobór kwasów omega-3 można powstrzymać także przez odpowiednio dopasowane suplementy diety. Warto jednak przy tym pamiętać, że niezwykle istotne jest spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 powinien być niższy niż 5:1.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby przynajmniej 2 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby morskie oraz produkty bogate w kwas α-linolenowy. Osoby cierpiące na chorobę niedokrwienną serca każdego dnia powinny spożywać wraz z dietą lub suplementacją 1 g kwasów EPA i DHA. Nie należy też zapominać o kwasach ALA. Z kolei u pacjentów o podwyższonym stężeniu trójglicerydów we krwi zaleca się od 2 do 4 g kwasów EPA i DHA na dzień. Warto jednak pamiętać, że suplementację kwasów omega-3 należy wcześniej skonsultować z lekarzem, w szczególności, jeśli przyjmujesz inne leki.

Kwasy omega 3 - wskazania i przeciwwskazania

Kwasy tłuszczowe omega-3 w formie suplementów diety to doskonały sposób na uzupełnienie codziennego żywienia o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dawkowanie preparatów powinno być dopasowane do indywidualnych potrzeb, wyników badań, zaleceń specjalistów oraz producentów wybranego preparatu.

Przeciwwskazaniem do stosowania kwasów omega-3 w formie suplementów diety jest nadwrażliwość lub uczulenie na którykolwiek ze składników produktu. Dodatkowo zaleca się wcześniejszą konsultację z lekarzem w przypadku osób:

  • chorujących na hemofilię,
  • przyjmujących leki przeciwzakrzepowe,
  • kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Nie zaleca się przekraczania dziennych dawek kwasów omega-3 sugerowanych przez producentów suplementu diety. Jednocześnie warto pamiętać, że preparaty powinny stanowić jedynie uzupełnienie zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

Jaki typ suplementów z kwasami Omega-3 jest najlepszy?

W naszej ofercie znajdziesz kwasy tłuszczowe omega-3 w formie praktycznych tabletek i kapsułek. Są one łatwe w dozowaniu i codziennym stosowaniu, dzięki czemu uzupełnianie diety o dodatkowe źródła kwasów omega-3 jest niezwykle proste. W sprzedaży można również znaleźć kwasy omega-3 w wersji płynnej (olej rybi z wątroby dorsza), których smak został wzbogacony o dodatkowe substancje neutralizujące typowo "rybi" posmak. W przypadku kapsułek i tabletek problem ten nie istnieje, dlatego warto postawić właśnie na taką formę suplementacji kwasów omega-3.

Z czym łączyć omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 warto łączyć z witaminą D3 oraz K2. Witaminy te wspierają organizm w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego oraz biorą udział w budowie kości. Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a witamina D wspomaga wchłanianie wapnia w organizmie. Dzięki temu uczestniczy w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz stoi na straży wyrównanej gospodarki wapniowo-fosforanowej. Witamina D jest też szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy pojawia się osłabiona odporność i zwiększona podatność na infekcje.

Szeroki wybór suplementów z Omega-3 w Vitashop

Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 w codziennej diecie jest kluczem dla zachowania prawidłowej pracy organizmu, zwłaszcza układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Nieoceniony wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 można poznać, dzięki prawidłowo zbilansowanej diecie, ale również suplementacji. W naszej ofercie znajdziesz zarówno samodzielne kwasy omega-3 spełniające zapotrzebowanie organizmu, jak i preparaty wzbogacone o dodatkowe składniki aktywne. Postaw na sprawdzone suplementy diety w atrakcyjnych cenach i ciesz się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem przez cały rok!

Źródła:

  • Kolanowski W., Funkcje i przemiany metaboliczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka, Bromat. Chem. Toksykol., 2013, nr 3, s. 267-278
  • Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromat. Chem. Toksykol., 2013, nr 2, s. 225-233
  • Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J., Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol., 2003, nr 23, s. 20–30