Masło orzechowe
Mimo że masło orzechowe kojarzone jest głównie z USA, to jednak obecnie jest chętnie wykorzystywane niemalże na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, który wbrew pozorom doskonale komponuje się z wieloma smakami. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że orzechy, w tym orzechy arachidowe stanowią ważny czynnik profilaktyczny chorób sercowo-naczyniowych. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto wprowadzić do swojej diety masło orzechowe dobrej jakości!
Właściwości masła orzechowego
Masło orzechowe to aromatyczna pasta z suchych i prażonych orzechów - najczęściej orzechów arachidowych (ziemnych), ale również migdałów, orzechów laskowych, pistacji, orzechów brazylijskich czy nerkowców. Znajduje ono szerokie zastosowanie w wielu kuchniach.
Dobrej jakości gotowe masło orzechowe to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. W masie znajdują się pokaźne ilości białka, węglowodany, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i minerałów. Kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, ryboflawina, tiamina, witamina E, witamina C, witamina A, sód, magnez, wapń, mangan , fosfor, selen, miedź, żelazo i cynk to najważniejsze z nich. Co ciekawe, wybór orzechów arachidowych nie jest przypadkowy, ponieważ mają one wysoką wartość odżywczą, a jednocześnie stanowią atrakcyjny cenowo surowiec.
Masło orzechowe 100% czy inne?
W sprzedaży można znaleźć wiele gatunków masła orzechowego, a przed zakupem warto dobrze zapoznać się z jego składem. Masło orzechowe jest zdrowe, jeśli w 100% składa się z orzechów. Wtedy do złudzenia przypomina domowe masło orzechowe, do którego wykonania potrzeba blendera o bardzo dużej mocy.
Produkty o niższej zawartości orzechów ziemnych mogą oznaczać niepożądany dodatek oleju palmowego, syropu glukozowego, cukru, soli, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Dodatki tego typu sprawiają, że sklepowe masła orzechowe gorszej jakości nie przysłużą się naszemu zdrowiu.
Oprócz zawartości głównego składnika w maśle orzechowym warto również zwrócić uwagę na jego konsystencję. W zależności od swoich potrzeb możesz pochylić się nad gładkim masłem zblendowanym na aksamitną masę lub zdecydować się na zakup masła orzechowego typu crunchy. Produkt z kawałkami orzechów jest chrupiący, co odpowiada wielu konsumentom.
Dlaczego jeść masło orzechowe?
Domowe masło orzechowe lub produkt sklepowy wysokiej jakości to prawdziwa skarbnica wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Oprócz witamin i minerałów na szczególną uwagę zasługują podstawowe składniki odżywcze - węglowodany, tłuszcze oraz białko.
W maśle orzechowym znajduje się stosunkowo niewiele węglowodanów, zwłaszcza tych w postaci cukru dodanego, który w dobrych produktach nie powinien się pojawić. Węglowodany znajdujące się w porcji orzeszków ziemnych stanowią około 13-16 proc. całego produktu. Dzięki temu masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny (IG), który wynosi 14.
Co oznacza to w praktyce? Porcja masła orzechowego wpływa w mniejszym stopniu na stężenie glukozy we krwi niż produkty o wyższym IG, np. mąka pszenna czy białe pieczywo. Informacja ta jest szczególnie cenna dla osób borykających się z cukrzycą. Przeważająca część cukrów naturalnego masła orzechowego to węglowodany złożone, które rozkładane są stopniowo przez organizm. Dzięki temu można uniknąć nagłych skoków poziomu glukozy, co ma miejsce w przypadku węglowodanów prostych.
W 2 łyżkach (32 g) masła orzechowego znajduje się około 16 g tłuszczu. Dla wielu osób może wydawać się to dużo, jednak warto sprawdzić, jaka to zawartość tłuszczu. Przeważająca część to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone. Składniki te stanowią ważny element profilaktyki chorób układu krążenia. Zaledwie 4 proc. masła orzechowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które należy ograniczać w codziennej diecie.
Nienasycone kwasy tłuszczowe to niejedyne składniki zasługujące na uwagę. Orzechy arachidowe są dobrym źródłem białka, a we wspomnianych 2 łyżkach masła orzechowego można znaleźć blisko 7 g protein. To właśnie dlatego produkt ten jest chętnie wykorzystywany w diecie sportowców - białko to główny budulec masy mięśniowej. Produkty z orzeszków ziemnych to również doskonały wybór dla wegan i wegetarian. Częściowa lub całkowita eliminacja mięsa i produktów odzwierzęcych w diecie znacznie ogranicza dostęp do pokarmowych źródeł protein. Z masłem orzechowym problem ten można znacznie ograniczyć.
Jakie jeszcze wartości odżywcze ma dobrej jakości masło, w którym zawartość orzechów wynosi 100%? To prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki z naszego organizmu. Co ciekawe, istnieją badania, które pokazują, że orzeszki ziemne stanowią czynnik profilaktyki nowotworów jelita grubego i raka piersi. Mimo że masło z kawałkami orzechów jest produktem wysokokalorycznym, to spożywane w rozsądnych ilościach może sprzyjać utracie kilogramów. Zawarte w nim składniki odżywcze gwarantują uczucie sytości, dzięki czemu ograniczają podjadanie pomiędzy posiłkami.
Z czym jeść masło orzechowe?
Zastosowanie masła orzechowego w kuchni jest bardzo szerokie, dzięki czemu z jego dodatkiem można tworzyć wiele smacznych i pożywnych posiłków. Produkt ten doskonale komponuje się z pieczywem, dlatego kanapki, tosty lub grzanki z masłem orzechowym to najczęściej wykonywana przekąska. Można ją połączyć z owocami, np. jabłkiem, gruszką lub morelą, dzięki czemu uzyskasz zdrową i smaczną przekąskę.
Dodatek masła orzechowego doskonale sprawdza się także w przypadku placków, gofrów, naleśników i pancakes. Wiele osób chętnie wykorzystuje je również do owsianek i białkowych koktajli okołotreningowych. To jednak nie koniec, ponieważ orzechy ziemne mają uniwersalny smak, który doskonale komponuje się z zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi daniami. Gładka masa to idealny dodatek do wytrawnych sosów i zup. Ich smak warto także podbić pastą tahini, czyli produktem pozyskiwanym z ziaren sezamu.
Przepisy z masłem orzechowym
Odżywczy koktajl bananowy z masłem orzechowym
Składniki: 1 dojrzały banan, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki jogurtu greckiego, 3/4 szklanki mleka
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera, a następnie zblenduj na idealnie gładką masę. Tak powstały koktajl możesz wypić tuż po przygotowaniu lub przelać do butelki albo bidonu i zabrać na siłownię, do szkoły lub pracy.
Pełnoziarniste tosty z masłem orzechowym, jabłkiem i prażonym słonecznikiem
Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 2 łyżeczki masła orzechowego, 1 jabłko, 2 łyżki prażonych nasion słonecznika
Przygotowanie: Pieczywo opiecz w tosterze lub opiekaczu, a następnie posmaruj przygotowaną masą z orzechów. Jabłko dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż je na kromkach, a następnie posyp nasionami słonecznika.
Zupa krem z dyni i masła orzechowego
Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 cebulka szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka pasty shiro miso, 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka octu ryżowego, pół szklanki puree z dyni, sos sojowy i pieprz do smaku
Przygotowanie: Na dnie wysokiego garnka rozpuść masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Całość zalej wywarem warzywnym i gotuj przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na aksamitny krem. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym lub solą.
Jakie masła orzechowe są najlepsze?
Aby masło orzechowe uznać za jakościowy produkt, powinno mieć jak najkrótszą listę składników. W naszej ofercie znajdziesz produkty o zawartości 100% orzechów bez dodatku oleju palmowego, soli oraz cukru. Żeby urozmaicić twój codzienny jadłospis, przygotowaliśmy nie tylko masła z orzechów arachidowych, ale również z pistacji, migdałów i orzechów nerkowca.
Sprawdzone i zaufane marki dostarczają do naszego sklepu zarówno masło orzechowe o gładkiej konsystencji, jak i z kawałkami orzechów. Crunchy to doskonały wybór dla osób, które lubią chrupiące dodatki do owsianek, placków, naleśników, gofrów i innych pysznych dań. Poznaj nasze produkty i przekonaj się, że oryginalne masło orzechowe może być smaczne i zdrowe!
Szeroki wybór maseł orzechowych w Vitashop
Dostępne w naszej ofercie masła orzechowe to gwarancja najlepszego składu w atrakcyjnej cenie. Doskonale znamy potrzeby naszych klientów, dlatego do swojego asortymentu wybieramy produkty pozbawione składników niewskazanych dla zdrowia - kwasów tłuszczowych nasyconych, oleju palmowego, soli oraz dodane cukru. Dzięki temu możesz testować nasze propozycje bez obaw o swoje samopoczucie. Poznaj naszą ofertę i przekonaj się, jak uniwersalnym produktem w kuchni jest naturalne masło orzechowe!
Źródła
- Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Probl Hig Epidemiol, 2016, 97(4)
- Suchoszek-Łukaniuk K., Jaromin A., Korycińska M. i wsp., Health Benefits of Peanut (Arachis hypogaea L.) Seeds and Peanut Oil Consumption, Academic Press, Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, 2011, s. 873-880