0 koszyk

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy już od kilku lat jest bardzo chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz w kosmetyce. Pozyskuje się go z miąższu orzecha palmy kokosowej, dlatego mimo pokaźnej zawartości tłuszczów nasyconych, zaliczany jest do olejów roślinnych. W temperaturze pokojowej olej kokosowy tłoczony ma postać białej i twardej masy, którą można spotkać w sprzedaży w szklanych lub plastikowych pojemnikach. Po rozgrzaniu staje się natomiast jasnożółtą, oleistą cieczą o przyjemnym zapachu kokosa. Sprawdź, dlaczego warto mieć w swojej szafce łazienkowej i kuchni olej kokosowy.

Olej kokosowy - co to jest?

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) to olej roślinny pozyskiwany w procesie tłoczenia rozgrzanej kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Najwięcej cennych właściwości oraz wartości odżywczych ma nierafinowany olej kokosowy, który powstaje podczas tłoczenia na zimno. Aby zachował on swoje cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze pokojowej i zużyć maksymalnie do 12 miesięcy po otwarciu opakowania. Rafinowany olej kokosowy pochodzi natomiast z procesu tłoczenia w wyższej temperaturze.

Konsystencja oleju kokosowego w temperaturze pokojowej do 26°C przyjmuje postać stałą o białym zabarwieniu. W wyższych temperaturach tłuszcz rozpuszcza się do jasnożółtej oleistej cieczy posiadającej intensywny aromat kokosa. Zapach ten kojarzy się nie tylko z egzotycznymi plażami, ale również wykazuje przyjemne, relaksująco-odprężające działanie. Fakt ten wykorzystuje się w salonach kosmetycznych, ośrodkach SPA i w gabinetach masażu podczas czynności pielęgnacyjnych.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy ma złożony skład chemiczny, dlatego można w nim znaleźć szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. W oleju kokosowym występują:

  • witamina B2 i B6,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • kwas foliowy,
  • minerały: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk.

Wśród innych olejów roślinnych wyróżnia go wysoka zawartość kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy oraz kapronowy. Nie znaczy to jednak, że w składzie nie znajdziemy też niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz linoleinowy.

Zastosowanie oleju kokosowego w celach spożywczych cieszy się coraz większą popularnością. Zdaniem niektórych specjalistów olej kokosowy jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Według nich stosowanie oleju kokosowego pozwala dostarczyć organizmowi energii, która zostanie spożytkowana przez organizm na spalanie kalorii. Olej kokosowy bywa więc polecany osobom, które walczą z nadprogramowymi kilogramami, nadwagą i otyłością.

Co ciekawe, zastosowanie oleju kokosowego jest równie popularne w kosmetyce, co wynika z przedstawionego składu chemicznego. Masło kokosowe wnika głęboko w skórę, dzięki czemu nabiera ona jędrności, staje się odżywiona, nawilżona i wygładzona. Na szczególną uwagę zasługuje kwas laurynowy występujący w oleju kokosowym. Wykazuje on lecznicze właściwości u osób borykających się z uciążliwymi zmianami skórnymi. Olej kokosowy stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz antygrzybiczne, dzięki czemu:

  • łagodzi wysypki i zmiany skórne,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • przyspiesza gojenie ukąszeń owadów.

Cenną właściwością jest także zabezpieczanie skóry przed promieniami słonecznymi o średnim natężeniu, ponieważ olej kokosowy uznawany jest za filtr ochronny o naturalnym pochodzeniu. Delikatny kokosowy zapach i przyjemna konsystencja oleju wykorzystywane są podczas zabiegów pielęgnacyjnych oraz masażu ciepłym olejem.

Jak stosować olej kokosowy?

Spożywanie oleju kokosowego cieszy się dużą popularnością wśród wielu osób dbających o linię. Warto jednak pamiętać, że mimo iż może on potencjalnie ułatwiać odchudzanie, nadal pozostaje produktem wysokokalorycznym, podobnie jak inne kwasy tłuszczowe. Warto więc pamiętać, aby olej kokosowy był stosowany z umiarem. Specjaliści wyznaczają maksymalną dzienną dawkę tego składnika na 3-4 łyżki. Najlepiej, żeby spożywanie oleju kokosowego towarzyszyło głównym posiłkom, ponieważ wtedy lepiej się wchłania.

Olej kokosowy rafinowany to jeden z najlepszych tłuszczów do smażenia w wysokiej temperaturze. Decyduje o tym wysoki punkt dymienia tego składnika. W praktyce parametr ten oznacza najniższą temperaturę, przy której tłuszcz rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. To właśnie w tym punkcie olej traci swoje właściwości odżywcze, a podczas smażenia zaczynają się wytwarzać rakotwórcze substancje (akroleina). Dymiący olej oznacza też straty w walorach smakowych przygotowywanej potrawy. Olej kokosowy rafinowany ma punkt dymienia na poziomie 204°C, olej kokosowy nierafinowany - 177°C. Dla porównania wartość ta dla oleju rzepakowego wynosi do 190°C, a dla oleju słonecznikowego 225°C.

Dodatkowo olej kokosowy rafinowany jest pozbawiony zapachu, dlatego nie zmienia smaku przygotowywanych potraw. W porównaniu ze swoją wersją nierafinowaną na dłużej zachowuje świeżość, dlatego sprawdza się w kuchni.

Z kolei w kosmetyce częściej wykorzystuje się nierafinowany olej kokosowy, który ze względu na tłoczenie na zimo zachowuje więcej cennych składników. Można go stosować bezpośrednio jako masło do ciała lub delikatnie podgrzać, aby wykonać masaż płynnym tłuszczem kokosowym.

Olej kokosowy - wskazania i przeciwwskazania

Zastosowanie oleju kokosowego w celach spożywczych polecane jest osobom dbającym o linię i odchudzającym się. Warto jednak pamiętać, aby ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe oraz wysoką kaloryczność olej spożywać w umiarkowanych ilościach.

Kwasy tłuszczowe nasycone, a zwłaszcza kwas laurynowy warto wykorzystać również w kosmetyce. Olej kokosowy w tym przypadku zaleca się osobom:

  • borykającym się z suchą i wrażliwą skórą,
  • chcącym spowolnić proces starzenia się skóry,
  • z suchymi, matowymi i łamliwymi włosami,
  • borykającym się z problemami skórnymi o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.

Spożywanie oleju kokosowego na co dzień nie jest zalecane osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, takie jak nadciśnienie, miażdżyca oraz choroby serca. Przeciwwskazanie stanowi również zaburzony profil lipidowy organizmu, a więc nieodpowiednie proporcje pomiędzy cholesterolem całkowitym, jego frakcją HDL i LDL oraz trójglicerydami. Na ten moment brakuje badań pozwalających ocenić wpływ kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym na organizm kobiety ciężarnej i karmiącej piersią oraz dzieci.

Jaki olej kokosowy jest najlepszy?

W naszym sklepie znajdziesz dwa gatunki wysokojakościowego oleju kokosowego, które sprawdzą się w różnych sytuacjach:

  • rafinowany olej kokosowy,
  • kokosowy olej nierafinowany.

Wybór odpowiedniego produktu uzależniony jest od przeznaczenia. Jeśli planujesz wykorzystywać olej kokosowy do smażenia, postaw na olej rafinowany, który posiada wyższy punkt dymienia. Dzięki temu nadaje się do przygotowywania potraw podlegającym obróbce termicznej w wysokich temperaturach.

Kupując olej kokosowy nierafinowany, warto natomiast pamiętać, że najlepiej sprawdzi się on "na surowo". Można z niego korzystać po lekkim podgrzaniu oraz jako kosmetyk stosowany bezpośrednio na skórę. Olej kokosowy nierafinowany dostępny w naszym sklepie ma przyjemny, kokosowy zapach i aromat, dzięki czemu wykazuje właściwości relaksacyjne i odprężające. To idealny wybór do zabiegów pielęgnacyjnych, kosmetycznych oraz masażu.

Szeroki wybór olejów kokosowych w Vita-Shop

Szeroka oferta sklepu Vita-Shop to prawdziwa gratka dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie od wewnątrz i na zewnątrz. W naszej ofercie znajdziesz zarówno dobrej jakości olej kokosowy rafinowany w szklanym lub plastikowym pojemniku, a nawet w praktycznym sprayu, jak i oleje nierafinowane (virgin). Coś dla siebie znajdą tutaj również miłośnicy naturalnych rozwiązań typu bio. Tłoczony na zimno nierafinowany olej kokosowy to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, dlatego szczególnie warto zainteresować się tym masłem kokosowym. To naturalny kosmetyk, który pokocha twoja skóra oraz włosy! Sięgnij po nasze produkty i wykorzystaj w pełni ich właściwości lecznicze!

Źródła:

  1. Monica L Assunção i wsp.: Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity, Lipids, 2009, 44(7), s. 593-601
  2. Mara Therese Padilla Evangelista i wsp., The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial, Int J Dermatol, 2014, 53(1), s. 100-108
  3. Michael Shilling i wsp.: Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile, J Med Food, 2013, 16(12), s. 1079-1085