Spirulina
Spirulina to niewielka alga zaliczana do grupy sinic, której właściwości zdrowotne zostały docenione przez Azteków już setki lat temu. Roślina ta stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych oraz białka. Właściwości spiruliny pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową i węglowodanową organizmu, a także poprawiają naszą odporność. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto sięgnąć po spirulinę w formie suplementów diety!
Spirulina - co to jest?
Spirulina to glon zaliczany do mikroalg, który wyróżnia się intensywnym zielono-niebieskim odcieniem. Roślinę tę zalicza się do najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. W naturalnym środowisku można ją spotkać pod postacią cylindrycznych, nitkowatych kolonii wielokomórkowych. Co ciekawe, poznanie właściwości zdrowotnych tej rośliny przypisuje się Aztekom, co miało miejsce około XIV wieku. Z kolei pierwszy suplement diety bazujący na spirulinie zarejestrowana w 1979 roku. Powstał on z biomasy gatunku Artthrospira.
Obecnie spirulina najczęściej pozyskiwana jest z roślin gatunku Arthrospira platensis. Można je spotkać w naturalnych warunkach na terytorium Afryki, Azji oraz Ameryki Południowej. Inny popularny gatunek to Arthrospira maxima występująca w Ameryce Środkowej. W praktyce spirulina to określenie suplementu diety, który powstaje z cyjanobakterii produkowanych przez wspomniane gatunki roślin.
Składniki odżywcze w spirulinie
Spirulina stanowi dla organizmu bogate źródło białka, ponieważ w swoim składzie zawiera aż 70 proc. protein. Dzięki temu dostarcza nam znacznej puli niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować - leucyny, izoleucyny, waliny, lizyny, metioniny, treoniny, tryptofanu oraz fenyloalaniny. To właśnie dlatego połączenie spiruliny z codzienną dietą stanowi cenne źródło pełnowartościowego białka. Ma to szczególnie istotne znaczenie dla wegetarian i wegan, którzy ograniczają lub całkowicie eliminują spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych.
Suplementacja spiruliną dostarcza organizmowi również tłuszcz, który stanowi blisko 7 proc. jej suchej masy. Na szczególną uwagę zasługują tutaj niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwas linolenowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy oraz arachidonowy. Są to cenne składniki profilaktyczne, które w prawidłowych proporcjach nie dopuszczają do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Spirulina stanowi także cenne źródło witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługują tutaj:
- beta-karoten,
- witaminy z grupy B,
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- magnez,
- potas,
- sód,
- selen,
- molibden.
Co ciekawe, wielu badaczy twierdzi, że żelazo, które w swoim składzie posiada spirulina, jest nawet dwukrotnie lepiej przyswajalne niż ze źródeł zwierzęcych. Mimo że hipoteza ta wymaga dalszych badań, to brzmi bardzo obiecująco dla osób niejedzących mięsa.
Właściwości i działanie spiruliny
Temat spiruliny coraz częściej pojawia się wśród specjalistów od żywienia. Wszystko za sprawą jej cennych właściwości prozdrowotnych, obok których trudno przejść obojętnie.
Na szczególną uwagę zasługuje jej wpływ na profil lipidowy organizmu. Wiele badań naukowych wykazało właściwości lecznicze spiruliny polegające na obniżeniu stężenia trójglicerydów. To jednak nie koniec, ponieważ suplement obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi. Co więcej, algi zwiększają stężenie "dobrego" cholesterolu frakcji HDL. W połączeniu z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych informacje te sprawiają, że spirulina to skuteczne wsparcie dla układu krążenia. Właściwości przeciwmiażdżycowe spiruliny sprawiają, że może być ona stosowana jako czynnik profilaktyczny chorób sercowo-naczyniowych.
To jednak nie koniec, ponieważ cenne właściwości spiruliny wpływają także na gospodarkę węglowodanową organizmu. Dzięki temu sprzyjają zachowaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Takie działanie jest szczególnie cenne dla cukrzyków, ale również przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej.
Suplementy diety z algami to sprawdzona broń w walce z nadprogramowymi kilogramami. Ze względu na to, że spirulina redukuje tkankę tłuszczową, będzie też doskonałym wyborem dla osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę. Badania prowadzone w tym zakresie wskazują, że najlepsze efekty odchudzania można uzyskać poprzez połączenie spiruliny z prawidłowo zbilansowaną dietą.
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów algi to silne przeciwutleniacze, które pozwalają zwalczać szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Według niektórych badań spirulina zapobiega powstawaniu raka, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. Działanie to zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.
Najnowsze badania dowodzą, że spirulina zwiększa produkcję przeciwciał w naszym organizmie. Zwiększona ilość białek zwalczających infekcje w sposób oczywisty poprawia działanie układu odpornościowego. To jednak nie koniec, ponieważ spirulina skutecznie usuwa metale ciężkie zakumulowane w naszym ciele. Warto więc zadbać, aby znalazła się w codziennej diecie.
Jak stosować spirulinę?
Spirulina stosowana jest nie tylko jako suplement diety, ale również w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, a nawet w rolnictwie. Jako preparat uzupełniający dietę algi występują w formie praktycznych kapsułek lub tabletek oraz w proszku. Można je kupić w aptekach stacjonarnych, sklepach internetowych oraz w punktach ze zdrową żywnością. Pozytywny wpływ na organizm człowieka wykazują preparaty od sprawdzonych i zaufanych producentów, które znajdziesz w naszej ofercie.
Aby cieszyć się z pozytywnego wpływu dostępnych preparatów, należy dawkować spirulinę zgodnie z zaleceniami producentów. Zazwyczaj kapsułki można stosować do trzech razy dziennie. W przypadku proszku można wykorzystać go podczas diet odchudzających (spirulina pomaga spalać tkankę tłuszczową). Preparat wystarczy dodać do odżywczego koktajlu, rozpuścić w szklance wody lub soku. Takie napoje nie tylko dodają energii, ale również przyspieszają metabolizm i pomagają zapobiec infekcjom.
Efekty spiruliny
Spirulina i jej właściwości wykazują szereg pozytywnych efektów dla zdrowia. Warto więc ją stosować jako uzupełnienie zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Regularne zażywanie alg:
- może zapobiegać powstawaniu miażdżycy,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- ogranicza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udarów mózgu i cukrzycy oraz zmniejsza ich częstotliwość występowania,
- działa odtruwająco i oczyszczająco na organizm oraz usuwa metale ciężkie (przewlekłe zatrucie arsenem),
- ogranicza wchłanianie tłuszczów i przyspiesza ich metabolizm, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu,
- obniża poziom cholesterolu,
- stymuluje do pracy układ odpornościowy, dzięki czemu ogranicza ryzyko chorób i infekcji,
- redukuje stany zapalne w organizmie,
- pozwala regulować poziom glukozy we krwi.
Spirulina - wskazania i przeciwwskazania
Istnieje wiele wskazań do stosowania spiruliny. Jeśli chcesz cieszyć się z jej pozytywnego wpływu na organizm, zapoznaj się z powyższą listą właściwości tego składnika. Zielono-niebieska alga nie jest jednak zalecana każdemu.
Zdaniem specjalistów stosowanie spiruliny nie jest polecane osobom borykającym się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Związane jest to z dodatkowym stymulowaniem układu odpornościowego przez ten składnik. Dodatkowo spirulina nie może być stosowana przez pacjentów cierpiących na fenyloketonurię oraz stosujących leki immunosupresyjne. Przeciwwskazaniem jest też uczulenie na składniki wybranego preparatu.
Jaka spirulina jest najlepsza?
Liczne badania kliniczne dowodzą, że stosowanie spiruliny wykazuje szereg efektów prozdrowotnych. Ufamy nauce i subiektywnym odczuciom naszych klientów, dlatego w ofercie Vitashop znalazła się spirulina najwyższej jakości od zaufanych producentów - Intenson, NOW Foods, BioTech USA oraz Trec Nutrition. W zależności od swoich potrzeb i indywidualnych preferencji możesz postawić na wygodne w użyciu tabletki lub kapsułki. Na szczególną uwagę zasługuje również spirulina w proszku, która stanowi doskonałe uzupełnienie codziennych posiłków, napojów i koktajli. Przekonaj się sam, która forma alg będzie dla ciebie najlepsza!
Z czym łączyć spirulinę?
W zależności od efektów, jakie chcesz uzyskać, spirulinę możesz również łączyć z innymi preparatami dostępnymi w naszej ofercie. Poniżej przedstawiamy listę sprawdzonych i bezpiecznych połączeń, które przynoszą oczekiwane efekty i nie powodują skutków ubocznych:
- cukrzyca, pobudzenie układu nerwowego - spirulina + żeń-szeń
- wspieranie funkcjonowania nadnerczy - spirulina + ashwagandha
- oczyszczanie organizmu - spirulina + chlorella
- poprawa kondycji skóry - spirulina + aloes
Niezwykle bogata oferta Vitashop sprawia, że wszystkie niezbędne produkty możesz kupić w jednym miejscu. To spora oszczędność czasu i pieniędzy oraz nieoceniona wygoda!
Szeroki wybór suplementów z spiruliną w Vitashop
Pozytywny wpływ spiruliny na organizm jest tak szeroki, że warto osobiście przekonać się o jej dobroczynnym działaniu. W naszym sklepie znajdziesz sprawdzone i bezpieczne preparaty w trzech praktycznych formach - proszku, tabletek oraz kapsułek. Wybierz swoje ulubione rozwiązanie i ciesz się z efektów stosowania naszych suplementów diety!
Źródła
- B. Jękot, A. Rzewińska, P. Hałaszuk i wsp., Algae preparations as a source of beneficial health substances, Medicina Internacia Revuo, 1(106), 2016
- B. Muszyńska, B. Jękot, M. Topolska-Pasek, A. Rzewińska, Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, Farm Pol, 72(7), 2016
- Fenert B. Zarzycki P. K. Charakterystyka wybranych właściowści leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthospira, Bromat. Chem. Toksykol.– XLVIII(2), 2015, s. 223-228