0 koszyk

DHA

Tuż obok węglowodanów i białek na szczególną uwagę zasługuje trzeci podstawowy składnik żywieniowy - tłuszcze. Jednym z nich są cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe DHA. Reprezentują one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować, dlatego DHA muszą być dostarczane wraz z dietą i prawidłowo dopasowaną suplementacją. Sprawdź, dlaczego warto pamiętać o nich każdego dnia.

DHA - co to jest?

DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy to wielonienasycony kwas tłuszczowy zaliczany do grupy omega-3. Tłuszcze te bardzo często nazywane są "dobrymi tłuszczami" i występują w dużej ilości w tłustych rybach morskich. Co istotne, kwas DHA nie jest produkowany przez nasz organizm, dlatego warto pamiętać o jego dostarczaniu z zewnątrz. Prawidłowo zbilansowana dieta oraz suplementacja DHA pozwalają w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Kwas dokozaheksaenowy jest niezbędny do życia dla każdego człowieka. Szczególnie istotne jest natomiast DHA w ciąży oraz w pierwszych latach życia dziecka.

Kwas DHA - właściwości i działanie

DHA znajdujący się wśród kwasów tłuszczowych omega-3 spełnia szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim stanowi on ważną część budulcową mózgu, układu nerwowego oraz siatkówki oka. W związku z tym uzupełnianie kwasu DHA jest niezwykle istotne. Niedobory mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, a także kłopotów z widzeniem.

Kwas DHA jest szczególnie istotny w czasie ciąży oraz na wczesnym etapie rozwoju dziecka. Mózg oraz układ nerwowy kształtuje się już w życiu płodowym oraz we wczesnym dzieciństwie. Suplementacja DHA w ciąży i na etapie karmienia piersią stanowi jedyne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 dla dziecka. W późniejszym okresie życia składnik ten pozyskiwany jest również z prawidłowo zbilansowanej diety (tłuste ryby morskie).

DHA stanowi też istotny składnik dla gospodarki wapniowej organizmu. Kwas dokozaheksaenowy poprawia wchłanianie wapnia, dlatego przypisuje mu się pozytywny wpływ na tkankę kostną. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne preparaty zawierające DHA wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu HDL i LDL we krwi. Co więcej, DHA z grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych wspierają pracę układu krążenia i układu immunologicznego, a także poprawiają kondycję włosów i paznokci.

Jak stosować kwasy DHA?

Kwasy DHA dostarczane wraz z dietą do organizmu człowieka powinny pochodzić z tłustych ryb morskich, niektórych ryb słodkowodnych oraz owoców morza. Najwięcej występuje ich w łososiu atlantyckim, sardeli, sardynkach, śledziach oraz makreli. Dodatkowo istnieją też roślinne źródła kwasów omega-3. Można je znaleźć w olejach roślinnych, takich jak olej lniany, sojowy oraz olej rzepakowy. W codziennej diecie powinny znaleźć się też orzechy włoskie i siemię lniane.

Dodatkowo warto suplementować kwas DHA wraz z preparatami zawierającymi kwasy omega-3. Występujące w nich tłuszcze w odpowiednich dawkach pozwalają zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Szczególnie istotne są natomiast w czasie ciąży, o czym na pewno poinformuje cię lekarz prowadzący.

Kwas DHA w ciąży

Zarówno Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, jak i międzynarodowe organizacje naukowe rekomendują przyjmowanie suplementów z kwasem DHA w ciąży. Zalecana dawka preparatu uzależniona jest od diety kobiety w ciąży oraz prawdopodobieństwa wcześniejszego porodu.

Zalecane dziennie dawki kwasu DHA w ciąży prezentują się następująco:

  • 200 mg DHA u kobiet, których dieta jest bogata w ryby i owoce morza,  
  • 600 mg DHA u kobiet, których dieta nie zawiera ryb i owoców morza,  
  • 1000 mg DHA, kiedy istnieje ryzyko porodu przedwczesnego.

Natomiast podczas suplementacji DHA u matek karmiących należy przyjmować minimum 200 mg DHA dziennie. Jeśli natomiast spożywa się niewielkie ilości ryb, optymalną dawką będzie 400-600 mg kwasu DHA każdego dnia.

Kwas DHA w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią jest istotny nie tylko ze względu na prawidłowy rozwój płodu, ale również z uwagi na zdrowie mamy. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazują, że niedobory DHA są niebezpieczne ze względu na ryzyko wystąpienia:

  • nieprawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego,
  • nieprawidłowego rozwoju siatkówki oka i widzenia,
  • nieprawidłową percepcję wrażeń wzrokowych oraz ich zamianę na impulsy nerwowe.

Co więcej, kwas dokozahesaenowy zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej, porodu przedwczesnego oraz wpływa na rozwój psychofizyczny dziecka. Istnieją badania, które pokazują, że DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, cukrzycy typu I oraz nadciśnienia w wieku dorosłym.

Efekty stosowania DHA

Kwasy tłuszczowe DHA mają pozytywny wpływ na zdrowie, funkcjonowanie układu nerwowego, krążenia oraz odpornościowego. Warto więc wprowadzić je do swojej diety i rozważyć ich codzienną suplementację. Efekty stosowania sprawdzonych preparatów poprawiają też kondycję włosów, skóry i paznokci, a jednocześnie mogą poprawiać zdolności poznawcze, koncentrację i zapamiętywanie.

DHA - wskazania i przeciwwskazania

Prawidłowy poziom DHA w organizmie człowieka jest kluczowy dla zachowania naszego zdrowia, dlatego warto dbać o regularne dostarczanie tego składnika. Wiemy już, że kwas DHA jest szczególnie istotny w ciąży oraz że nie powinny o nim zapominać matki karmiące. O dostarczaniu kwasu DHA szczególnie należy pamiętać także wśród niemowląt i dzieci.

Jakie powinno być dzienne spożycie kwasu DHA? Dawkowanie uzależnione jest od kilku czynników, z których najważniejsza jest dieta oraz wiek.

Kwas DHA, podobnie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) również należący do grupy omega-3 jest bezpieczny dla organizmu człowieka. Warunkiem jest zachowanie prawidłowych proporcji pomiędzy kwasami omega. Naukowe publikacje podają, że prawidłowa proporcja kwasów omega-3 do omega-6 powinna wynosić optymalnie od 1:2 do 1:5. Prowadzone badania naukowe nie wykazały ubocznych skutków suplementacji DHA, dlatego stosowanie suplementów diety jest bezpieczne.

Co więcej, PTGiP rekomenduje stosowanie suplementacji ze względu na wysoki poziom zanieczyszczenia ryb i owoców morza metalami ciężkimi, dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami (PCB). Dostępne w naszej ofercie preparaty są bezpieczne i idealnie sprawdzą się u kobiet planujących ciążę, w okresie ciąży, u osób starszych oraz pozostałych użytkowników.

Jakie DHA jest najlepsze?

Polska to jeden z krajów, których mieszkańcy są szczególnie narażeni na niedobory kwasu DHA. Fakt ten wynika z niskiego spożycia ryb i owoców morza w całej populacji. Warto mieć to na uwadze i wprowadzić kwas DHA do codziennej suplementacji. W naszej ofercie znajdziesz jedynie sprawdzone i bezpieczne preparaty od zaufanych producentów, które pokochasz za ich łatwość stosowania. Dostępne produkty w tabletkach lub kapsułkach są łatwe w dawkowaniu i skutecznie zastępują olej rybi, znany jako tran.

Z czym łączyć suplementację DHA?

Kwas DHA w formie suplementu diety znajdziesz w naszym sklepie zarówno jako składnik preparatu omega-3, jak i bardziej złożonych kompleksów witaminowych. Coś dla siebie znajdą również kobiety w ciąży oraz planujące potomstwo, które powinny sięgnąć również po kwas foliowy. Stosowanie tranu jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza skóra syntetyzuje mniej witaminy D i jesteśmy narażeni na spadek odporności. Każdy organizm ma swoje indywidualne potrzeby, jednak aby uniknąć niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3, warto sięgnąć po sprawdzony preparat w naszym sklepie.

Szeroki wybór suplementów z DHA w Vitashop

W naszej ofercie znajdziesz preparaty z kwasami omega-3 od sprawdzonych producentów. Aflofarm, Ostrovit czy Solgar to dopiero początek firm, z którymi współpracujemy. Jeśli szukasz więc godnej zaufania suplementacji, która poprawi Twoje samopoczucie oraz będzie wspierać zdrowie, zapoznaj się z naszymi produktami. Gwarantujemy atrakcyjne ceny oraz szybką wysyłkę.

Źródła

  1. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, Ginekol Pol 2014;85(5)
  2. Czajkowski K., Czerwionka-Szaflarska M. i wsp., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3, Pediatria Polska, 85(6), 2010, s.597-603