Przyswajanie żelaza w organizmie
Żelazo to pierwiastek mineralny zaliczany do mikroelementów niezbędnych dla naszego organizmu. Nie jest ono produkowane wewnątrz ciała, dlatego powinno być dostarczane wraz z prawidłowo zbilansowaną dietą oraz suplementacją.
Po dostarczeniu żelaza do organizmu jest ono wchłaniane w dwunastnicy. Następnie wiąże się we krwi z transferyną - białkiem odpowiedzialnym za transport żelaza do szpiku kostnego, śledziony oraz wątroby. Najwięcej żelaza znajduje się w tym ostatnim narządzie, a jego zapasy są wykorzystywane w przypadku utraty krwi do produkcji hemoglobiny - białka transportującego tlen do komórek organizmu oraz odpowiedzialnego za usuwanie dwutlenku węgla powstałego w procesie oddychania.
W żywności można znaleźć dwa rodzaje żelaza:
-
żelazo hemowe - występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego,
-
żelazo niehemowe - występuje w produktach roślinnych.
Przyswajalność żelaza hemowego przez organizm jest zdecydowanie lepsza, co zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoboru tego składnika.
Rola żelaza w organizmie
W organizmie człowieka znajduje się około 4-5 g żelaza. Mimo że ilość ta jest niewielka, pełni ono szereg istotnych funkcji:
-
jest niezbędne dla hemoglobiny - białka umożliwiającego dostarczanie tlenu z płuc do wszystkich komórek ciała i usuwanie dwutlenku węgla,
-
uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych (erytrocytów) w szpiku kostnym,
-
jest składnikiem mioglobiny - białka występującego w mięśniach, które umożliwia im pobieranie z krwi tlenu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania włókien mięśniowych,
-
stanowi składnik wielu enzymów tkankowych,
-
reguluje metabolizm cholesterolu,
-
wspiera detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie,
-
wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego,
-
wspiera prawidłową pracę układu nerwowego.
Składnik ten jest magazynowany w wątrobie, szpiku kostnym i śledzionie, jednak zapasy żelaza są niewielkie. Dlatego też bardzo istotne jest jego dostarczanie z zewnątrz.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo
Według norm Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne spożycie żelaza powinno wynosić:
-
dla niemowląt do 5. miesiąca życia - 0,3 mg,
-
dla dzieci od 6. miesiąca do roku - 11 mg,
-
dla dzieci: od 1 do 3 lat – 7 mg, od 4 do 12 lat - 10 mg,
-
dla młodzieży: chłopcy od 13. do 18. roku życia - 12 mg, dziewczęta od 13. do 18. roku życia - 15 mg,
-
dla kobiet: do 50. roku życia 18 mg, powyżej 50. roku życia - 10 mg,
-
dla mężczyzn - 10 mg,
-
dla kobiet w ciąży – 27 mg,
-
dla kobiet karmiących - 10 mg.
Mimo że ilości te wydają się niewielkie, niedobór żelaza jest stosunkowo często spotykanym problemem. Jest to związane z jego trudną przyswajalnością. Wchłanianie żelaza w organizmie z produktów spożywczych znajduje się na poziomie ok. 10 proc. Pozostała ilość jest wydalana. W związku z tym w codziennej diecie powinno znaleźć się około 10-20 mg żelaza.
Niedobór żelaza - kiedy wzrasta zapotrzebowanie?
Zapotrzebowanie na żelazo zwiększa się:
-
w okresie dojrzewania - w szczególności u dziewcząt, u których pojawiła się miesiączka,
-
u osób z nadwagą i otyłością,
-
u osób stosujących restrykcyjne diety,
-
u osób na diecie wegetariańskiej,
-
u kobiet mających obfite i długie miesiączki,
-
u kobiet po menopauzie,
-
u kobiet w ciąży.
Objawy i skutki niedoboru żelaza w organizmie
Najczęściej spotykane objawy niedoboru żelaza we krwi to:
-
szybka męczliwość,
-
osłabienie,
-
senność,
-
apatia,
-
problemy z koncentracją,
-
bladość skóry i błon śluzowych, w tym spojówek,
-
stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej,
-
cienie pod oczami,
-
bóle i zawroty głowy,
-
przyspieszona akcja serca,
-
uczucie kołatania serca,
-
wypadanie włosów,
-
łamliwość paznokci,
-
podłużne prążki na płytce paznokciowej,
-
sucha, szorstka skóra,
-
zajady w kącikach ust,
-
osłabienie odporności i wzrost podatności na infekcje.
Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości - tzw. anemii z niedoboru żelaza. Jej cechą charakterystyczną jest zmniejszona wielkość krwinek czerwonych, a co za tym idzie - zmniejszona ilość przenoszonej przez erytrocyty hemoglobiny. Z niedoborem żelaza wiąże się więc zmniejszony dopływ tlenu do komórek ciała. Anemia diagnozowana jest, kiedy poziom stężenia hemoglobiny spada poniżej 12 g/dl u kobiet i 13 g/dl u mężczyzn.
Niedobór żelaza - przyczyny
Niedobory żelaza we krwi mogą być spowodowane wieloma czynnikami, wśród których najczęściej spotykane są:
-
nadmierna utrata krwi - w wyniku urazu, wypadku, przewlekłego krwawienia z przewodu pokarmowego czy obfitych miesiączek,
-
w okresie dojrzewania - nastolatkom towarzyszy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo,
-
w drugim i trzecim trymestrze ciąży, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na żelazo,
-
nieprawidłowa dieta - zbyt niskie spożycie żelaza najczęściej występuje w przypadku nieprawidłowo zbilansowanej diety wegetariańskiej lub wegańskiej,
-
zaburzone wchłanianie żelaza w jelitach - w przypadku zabiegów chirurgicznych związanych z przewodem pokarmowym, infekcji Helicobacter Pylori, stanów zapalanych żołądka i jelit,
-
przyjmowanie leków z grupy inhibitorów pompy protonowej i antagonistów receptora H2 (stosowane przy zgadze), antybiotyków tetracyklinowych i neomycyny, magnezu, cholestyraminy oraz wyciągów enzymatycznych z trzustki.
Wchłanianie żelaza z diety - produkty bogate w żelazo
Aby uniknąć niedoboru żelaza i zadbać o prawidłowy poziom czerwonych ciałek krwi, należy stosować zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę. Objawów niedoboru żelaza można uniknąć, jeśli w codziennym jadłospisie znajdą się:
-
mięso (zwłaszcza czerwone),
-
wątróbka,
-
ryby,
-
warzywa (szpinak, buraki, szczaw, por, zielony groszek, pietruszka),
-
owoce (czarna porzeczka, awokado, morele, suszone jabłka, figi i śliwki, rodzynki),
-
jaja,
-
orzechy i pestki,
-
produkty zbożowe (ryż brązowy, kasze, płatki owsiane i żytnie, chleb graham i razowy),
-
nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica).
Dodatkowo warto wziąć pod uwagę problemy z wchłanianiem żelaza. Aby zwiększyć jego przyswajalność, należy łączyć produkty bogate w ten składnik z produktami zawierającymi witaminę C. Natka pietruszki, szpinak, papryka, kiwi, cytrusy czy czarna porzeczka wspierają przyswajanie żelaza do przewodu pokarmowego.
Jednocześnie podczas spożywania posiłków bogatych w żelazo należy zrezygnować z produktów, które mogą zmniejszać jego wchłanianie. Wśród nich znajduje się kawa, herbata oraz produkty bogate w wapń.
Jak uzupełnić niedobór żelaza - suplementy diety
Z powodu niedoboru żelaza czujemy się osłabieni i senni, co zmniejsza naszą produktywność i komplikuje wykonywanie codziennych obowiązków. Warto więc zgłosić się do lekarza i skontrolować poziom żelaza we krwi. W przypadku niewielkiego niedoboru żelaza wystarczy zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę oraz uzupełnić ją o żelazo w tabletkach. Dobre suplementy diety warto stosować także profilaktycznie, pamiętając, że nadmiar żelaza w organizmie również nie jest wskazany.
O ile niewielkie niedobory żelaza można uzupełnić samodzielnie, z bardziej zaawansowanym problemem należy zwrócić się do lekarza. Istotne jest ustalenie przyczyny niedoboru oraz wdrożenie odpowiedniego leczenia. Preparaty z żelazem na receptę mogą mieć formę doustnych tabletek do stosowania między posiłkami lub na czczo, a także zastrzyków. Powinny być one podawane przez wykwalifikowany personel medyczny.
Źródła:
-
Instytut Żywności i Żywienia, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020, s. 282-285
-
C. Camaschella, New insights into iron deficiency and iron deficiency anemia, „Blood Reviews” 2017, nr 225–233
-
C. Breymann, Iron deficiency anemia in pregnancy, „Seminars in Hematology” 2015, nr 339–347